Project: Simulation (AI, python, ...)
Project Τεχνητής Νοημοσύνης σε Python από μαθητές μας Α' Γυμνασίου έως Α' Λυκείου:

Δείτε το video στο https://www.facebook.com/watch/?v=592298475284282
Στο πλαίσιο του 1ου διαγωνισμού που διοργάνωσε ο Οργανισμός Ανοιχτών Τεχνολογιών (ΕΕΛΛΑΚ - Ελεύθερο Λογισμικό / Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα) αποφασίσαμε να φτιάξουμε μία κατασκευή που μπορεί να μετρά την ποιότητα ζωής στην τάξη με σκοπό να την βελτιώσει.
Βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή στην τάξη, είναι οι συνθήκες θερμοκρασίας, υγρασίας, θορύβου, φωτός και ποιότητας αέρα. Η κατασκευή έγινε με Arduino, ο προγραμματισμός σε C και η κατασκευή είναι επιχειρησιακά λειτουργική μετρώντας καθημερινά τις συνθήκες στο CityLab.
Αποσπάσασμε Διάκριση στον Διαγωνισμό και το έργο (περιγραφή, αλγόριθμος, video, φωτογραφίες, σχέδια, source code, github) είναι ελεύθερα διαθέσιμο στο https://robotics.ellak.gr/robotics_participant/metrisi-sinthikon-zois/
Στο project αυτό ασχολούμαστε με το να κατασκευάσουμε έναν line follower ο οποίος πρέπει να κινεί το ρομπότ ώστε
- στις ευθείες να έχει τη μέγιστη δυνατή ταχύτητά του
- στις στροφές (ανοιχτές, κλειστές, γωνίες, κάθετες), να κινείται πάντα ομαλά
- να μην κινείται πουθενά με ταλαντώσεις (ζικ ζακ)!!!
Η μεθοδολογία και ο αλγόριθμος αναπτύχθηκαν και διδάσκονται στο CityLab - δείτε στο FB https://www.facebook.com/CityLabGR/videos/1044495225738519/
Δημιουργία Διαφορικού Μηχανισμού από τον Ιάκωβο και τον Νικόλα (11 και 12 ετών): δύο κινητήριοι τροχοί πίσω με διαφορετικές γωνιακές ταχύτητες και κατανομή ροπής στρέψης! Ακόμη κι αν μπλοκάρουμε τελείως τον έναν κινητήριο τροχό (01:54) ο άλλος συνεχίζει να περιστρέφεται! Η κατασκευή έγινε από τα παιδιά τον Μάιο του 2018, σε μία ώρα ελεύθερης κατασκευής, χωρίς οδηγίες ή οποιαδήποτε άλλη αντιγραφή. Δείτε περισσότερα στο https://www.facebook.com/CityLabGR/videos/1752401351473427/
Κατασκευάζουμε τρίλιζα σε arduino και C++. Παίζουμε εναντίον της CPU, η οποία χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο τεχνητής νοημοσύνης. Η CPU δεν θα χάσει ποτέ, ενώ ταυτόχρονα μας δείχνει (αλλάζοντας το χρώμα της πίστας καθώς σκέφτεται διαδοχικά τι θα παίξει), αν πρόκειται να νικήσει ή όχι ακόμη κι αν αυτό συμβεί μετά από πολλές κινήσεις. Ο A.I. αλγόριθμος υλοποιείται σε 40 γραμμές κώδικα (!!!)΄με δυναμικά δέντρα αποφάσεων, χωρίς έτοιμα σενάρια ή κινήσεις τυποποιημένων παιχνιδιών/στρατηγικών.
Το project διδάσκεται από την αρχή, σε παιδιά από έκτη δημοτικού και άνω, τα οποία αφού κατανοήσουν 100% όλες τις τεχνικές (δημιουργία και σύνδεση κυκλώματος σε arduino, προγραμματισμός led matrix, game theory, αλγόριθμος τεχνητής νοημοσύνης και υλοποίηση του σε C++) προχωρούν ΤΑ ΙΔΙΑ σε υλοποίηση. Τονίζεται ότι δεν απαιτείται καμία προηγούμενη γνώση στα παραπάνω πεδία!!!
Δείτε περισσότερα στη σελίδα μας στο FB εδώ https://www.facebook.com/CityLabGR/videos/743565659361114/
Παρουσιάζουμε στο blog μας δύο εξαιρετικά ενδιαφέροντα θέματα προς υλοποίηση:
Α. ΑΠΟΤΟΜΗ ΚΙΝΗΣΗ
Κατασκευή ενός ανιχνευτή ΑΠΟΤΟΜΗΣ κίνησης, ο οποίος θα ανάβει ένα led ή θα παράγει έναν ήχο, όταν μπροστά του κουνηθεί κάτι ΑΠΟΤΟΜΑ. Για παράδειγμα, μόλις πλησιάζει (ή απομακρύνεται) κάτι αργά αργά στον ανιχνευτή, δεν θα γίνεται τίποτε, ενώ μόλις πλησιάσει ή απομακρυνθεί ΑΠΟΤΟΜΑ (γρήγορα) τότε θα μας ειδοποιήσει (με φως ή ήχο).
Β. ΦΕΥΓΩ/ΕΡΧΟΜΑΙ
Κατασκευή ενός ανιχνευτή κίνησης, ο οποίος θα ανάβει ένα led ή θα παράγει έναν ήχο, όταν μπροστά του κάτι ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ και θα ανάβει ένα ΑΛΛΟ led ή θα παράγει έναν ΑΛΛΟ ήχο, όταν μπροστά του κάτι ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΕΤΑΙ. Όταν το αντικείμενο είναι σταθερό όλα θα είναι σβηστά και ήσυχα!
Στείλτε μας στο την υλοποίησή σας - χρησιμοποιήστε ό,τι πλατφόρμα και γλώσσα (WeDO, WeDo2, EV3, Arduino, ..., Scratch, LabView, C , ...) αλλά και ό,τι αισθητήρες ή κύκλωμα θέλετε!
Σας περιμένουμε με ενδιαφέρον!!!
Δείτε τους Χώρους μας, τα Εργαστήρια ανά Ηλικία το Ετήσιο Πρόγραμμα αλλά και Γιατί Ρομποτική στο CityLab, τι ακριβώς είναι το STEM στην πράξη, τους Στόχους μας, τις Αρχές Μάθησης στο CityLab, αλλά και τις ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΑΣ.